RVR nemôže ovplyvňovať to, ktoré zahraničné stanice sa môžu na Slovensku šíriť

04.05.2012 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) nemá možnosť ovplyvňovať to, ktorí zahraniční vysielatelia budú v ponuke slovenských káblových a satelitných spoločností. Predstavitelia licenčnej rady dnes na to upozornili v súvislosti so sťažnosťami viacerých divákov, ktorí tak reagovali na posledné rozhodnutie rady.

Na svojom ostatnom rokovaní totiž RVR udelila spoločnosti UPC sankciu 100 eur. UPC bez súhlasu pôvodných vysielateľov svojim zákazníkom ponúkala aj české stanice Prima, ČT1, ČT2, ČT24, Nova, Nova Cinema, Prima Cool, Prima Love a TV Barrandov. "Sťažnosti, na základe ktorých začala RVR konať, sa týkali len niektorých z týchto programových služieb, ostatné rada doplnila na základe vlastných zistení," uviedla vtedy Lucia Jelčová z komunikačného odboru RVR.

Rada sa tak jednohlasne uzniesla na tom, že prevádzkovateľ porušoval zákonné ustanovenie. Hoci spoločnosť musí zaplatiť pokutu, jej udelením jej nezaniká povinnosť túto skutočnosť napraviť. "Zo zákona však nevyplýva žiadna lehota, počas ktorej by mala súhlasy získať. Ak bude UPC naďalej poskytovať retransmisiu bez súhlasu vysielateľov, RVR môže voči spoločnosti začať ďalšie správne konania a sankcionovať ju uložením pokuty v rozpätí od 99 do 33.193 eur," upozornila Jelčová.

Nejde však o prvý takýto prípad, licenčná rada sa podobnými musela zaoberať aj v minulosti. "Vlani rada riešila v súvislosti s poskytovaním retransmisie bez súhlasu vysielateľa osem sťažností. TV Prima vyjadrila svoj nesúhlas už dávnejšie listom. Nedávno navštívili RVR zástupcovia televízie Nova a predstavitelia nemeckej RTL. Majú informácie o tom, že ich program sa na území Slovenska šíri bez toho, že by na to dali súhlas," uviedol predseda rady Miloš Mistrík.

Zároveň však zdôraznil, že vykonávaný dohľad nad dodržiavaním zákona neznamená, že by prevádzkovateľom rada určovala obsah retransmisie. "Rada sa len drží zákona a dohliada na jeho dodržiavanie. Ak dochádza k porušovaniu zákona, adekvátne musí konať," zdôraznil Mistrík.
 

Vyberte región